Vilken mat innehåller Järn?
Vilken mat innehåller Järn – Vilka grönsaker-frukter innehåller Järn? Järn är ett essentiellt mineralämne som vi måste få i oss via vår dagliga kost. Järn finns i 2 olika typer i livsmedel – hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn finns främst i kött, fisk, ägg och fågel. Det är också den formen av järn som vi lättast tar upp i kroppen. Kroppen tar upp ca: 30 procent av allt hemjärn vi får i oss.
Är det bra att äta kött för öka sina järn nivåer?
Att äta kött ökar generellt järn nivåerna mycket mer än att äta växtbaserade livsmedel med icke-hemjärn. Icke-hemjärn finns främst i växtbaserade livsmedel såsom frukt, grönsaker och nötter. Livsmedel med icke-hemjärn är fortfarande en viktig del av en näringsrik och välbalanserad kost, men järnet som finns i växtbaserade livsmedel tas inte upp lika effektivt. Människan tar upp mellan 2 till 10 procent av icke-hemjärn som man konsumerar. När du äter livsmedel innehållande hemjärn, kommer järnet att absorberas effektivare av din kropp. Livsmedel som innehåller mycket C-vitamin – såsom tomater, citrusfrukter och röd, gul och orange paprika – kan också hjälpa till med absorptionen av icke-hemjärn.
Vilken mat innehåller Järn – Hur får vi i oss järn?
Normalt får vi i oss järn via den dagliga kosten, men när kosten inte innehåller tillräckliga mängder järn så kan ett tillskott vara ett bra alternativ. Enligt allmänna näringsläran har de flesta i Sverige tillräckliga järn nivåer.
Vilken mat innehåller Järn & varför bör vi äta järnrik kost?
Varför är det så viktigt att äta järnrik kost? Eftersom järn är ett av de viktigaste mineralerna för kroppen och som ansvarar för hemoglobin.
Hemoglobin är ett protein i din kropp som innehåller järn och som ger blodet dess röda färg. Hemoglobin ansvarar för transporten av syre från dina lungor, för att sedan ge näring till alla vävnader i kroppen.
Vad gör järn i kroppen & vilka funktioner har den?
Järn bidrar främst till att bilda röda blodkroppar och transportera syre från lungorna till kroppens alla celler och organ. Järnbrist leder oftast till trötthet och försämrar den fysiska prestationsförmågan. En längre tids järnbrist kan också bidra till allvarliga sjukdomar.
Järn bidrar bland annat till:
- Normala kognitiva funktioner
- Energi metabolismen
- Korrekt kognitiv utveckling hos barn
- Bildning av röda blodkroppar och hemoglobin
- Transport av syre till celler och organ
- Normal funktion av immunsystemet
- Minskad trötthet och utmattning
- Viktig roll i celldelningsprocessen
Den mest perfekta källan till järn är en väl balanserad kost. Kroppen tar dessutom upp järn mycket bättre i närvaro av exempelvis tomat, citrusfrukter och röd, gul och orange paprika. Men vid bristfällig kost och vid extra behov av järn kan ett kosttillskott hjälpa till att fyllan på järn nivåerna! Här hittar du våra kosttillskott med Järn. Det finns också ett kosttillskott innehållande lactoferrin, som hjälper kroppen att binda och ta upp järn mycket effektivare från maten, läs mer om lactoferrin!
Vilka livsmedel innehåller Järn?
Järn finns främst i inälvs- & blodmat såsom lever och blodpudding. Men även i vanligt kött, fisk, ägg och vegetabiliska livsmedel som exempelvis spenat, kiwi, fullkornsprodukter, baljväxter och nötter.
När det kommer till frukt så förekommer järn främst i:
- Kiwi
- Jordgubbar
- Blåbär
- Banan
- Persika
- Lingon
- Nötter
Grönsaker med högre mängd järn!
Generellt innehåller grönsaker som spenat och bladgrönsaker många viktiga näringsämnen, speciellt spenat är en bra källa till järn.
- Spenat ( innehåller 2mg järn per 100 gram)
- Baljväxter
- Broccoli
Rekommenderat dagligt intag (RDI) av Järn:
Kön /ålder | RDI |
---|---|
Pojkar mellan 14 – 17 år | 11 mg |
Flickor mellan 14 – 17 år | 15 mg |
Övriga vuxna | 9 mg |
Kvinnor med kraftigare menstruation kan behöva tillskott av järn. Om du lider av järnbrist bör du också dra ner på vin (alkohol), kaffe och te (inkl. grön och röd te). |
Kvinnor behöver oftast mer järn under sin graviditet!
Hur upptäcker man järnbrist lättast under graviditet ?
Genom att man känner sig trött, allmänt hängig, får huvudvärk eller blir lätt andfådd av mindre ansträngning. Dessa symptomen kan vara vanliga tecken på att det kan vara dags att tänka på järn nivåerna i kroppen under graviditet, du bör dock alltid rådfråga sjukvårdspersonal, din läkare eller barnmorska innan du tar kosttillskott under din graviditet.
Varför behöver kroppen mer järn under graviditet?
Bildandet av moderkakan, fostrets utveckling och behovet av fler röda blodkroppar använder mycket av de järndepåer som finns i kroppen.
Många undrar säkert om järnbrist kan vara farligt för barnet (i magen)? Barnmorskan kontrollerar normalt järn-värden regelbundet under din graviditet. järntillskott kan vara bra i de flesta fall till alla som är gravida i något skede av graviditeten. Moderkakan ser dessutom till att barnets behov i magen tillgodoses, genom att skicka ut signaler i form av olika brist-symtom.
Tillräckliga järn värden är viktiga, både för dig under graviditet och för ditt barn i magen, eftersom järn transporterar runt syre i blodet, och ser till att barnet utvecklas normalt. Under graviditet ökar blod-volymen i kroppen vilket innebär att den behövs extra mycket järn. Vid 20,e veckan har behovet ökat med nästan 50% och barnets järnbehov blir mer påtagligt. Det är då extra viktigt att få i sig extra järn, för att undvika järnbrist både för dig och ditt barn.
Tips på bra livsmedel när du är gravid
- Leverpastej
- Blodpudding
- Paltbröd
- Kött
- Inälvsmat (lever innehåller onödigt mycket A-vitamin – välj leverpastej istället)
- Fågel
- Ägg
- Fisk
- Messmör
- Ärtor, linser och bönor
- Nötter och olika frön
- Fullkornslivsmedel
- Spenat och andra bladgrönsaker
- Banan
- Persika