FRI FRAKT FRÅN 399 kr – SNABBA LEVERANSER !

Vad är Kollagen och vad är det bra för?

Vad är Kollagen och vad är det bra för?

Kollagen är en typ av protein som hittas naturligt i vissa livsmedel, såsom kyckling, skaldjur och fisk

Många människor som vill förbättra sin hud, sina leder och sitt hår tar dagligen ett kollagentillskott eller tillsätter kollagenpulver i exempel morgonkaffet, teet eller i smoothien.
Eftersom kollagen är det mest förekommande proteinet i vår kropp och ett som minskas med ungefär 1% per år efter 25 års åldern så kan det vara något att tänka på för framtiden.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om kollagen – vad det är, vilken roll det spelar i kroppen och om tillskott av kollagen.

Vad är kollagen och varför är det viktigt?

Kollagen är en typ av protein och det mest förekommande strukturella proteinet hos djur. Ett strukturellt protein är det som utgör strukturen eller ramverket för kroppens celler och vävnader.

Det finns 28 kända typer av kollagen, där kollagen typ I står för 90 % av allt kollagen i kroppen.
Kollagen består huvudsakligen av aminosyrorna glycin, prolin och hydroxiprolin, och finns främst i bindväv, hud, senor, ben och brosk.
Det ger strukturellt stöd till vävnader och spelar viktiga roller i cellulära processer, inklusive:

  • Vävnadsreparation.
  • Immunrespons.
  • Cellulär kommunikation.
  • Cellmigrering, en process som är nödvändig för underhåll av vävnader.
  • Bindvävsceller som kallas fibroblaster, producerar och underhåller. När vi blir äldre blir vårat kollagen fragmenterat, fibroblast-funktionen försämras och kollagenproduktionen saktar ner.

Dessa förändringar, tillsammans med förlusten av ett annat viktigt strukturellt protein som kallas elastin, leder till tecken på åldrande som slapp hud och rynkor.

Hur används det?

Kroppen producerar kollagen naturligt, och du kan få det genom källor som kycklingskinn, fiskskinn samt kollagen tillskott.

Kosttillskott och ansiktskrämer som innehåller kollagen har blivit alltmer populära, speciellt för att minska tecken på åldrande, såsom rynkor, torr hud och ledvärk.
Det finns i många former, bland annat som pulver, kapslar eller flytande form och används ofta som ett komplement till kosten, speciellt i drycker – både varma och kalla – men även i livsmedel som havregryn, yoghurt och energibollar.

Hur används Kollagen

Olika typer av Kollagen

Det finns 28 olika typer av kollagen som har identifierats. De skiljer sig åt genom hur och var i kroppen kollagenet används.

Dess fem huvudtyper och deras funktioner är:

  • Typ 1: Utgör 90% av kroppens kollagen. Denna typ är tätt packad och ger struktur åt hud, ben, senor och ligament.
  • Typ 2: Finns i brosk och ger stöd åt leder.
  • Typ 3: Finns i muskler, blodkärl och organ.
  • Typ 4: Finns i hudens lager.
  • Typ 5: Finns i ögats hornhinna, vissa hudlager och i håret.

Vad orsakar kollagenförlust?

Med åldern minskas kroppens kollagenproduktion naturligt, vilket bidrar till bland annat ledvärk och försämrad rörlighet. Dessutom blir kollagenet fragmenterat och mer löst fördelat.
Dessa förändringar i kroppen leder till karakteristiska tecken på exempelvis åldrandet, såsom rynkor och torr, slapp hud. Kollagenet som finns i vårt skelett minskas också med åldern.

Medan kollagenförlust och skador när du åldras är oundvikliga, kan vissa kost- och livsstilsvanor påskynda eller bromsa denna process.

Till exempel är det känt att om du röker cigaretter så försämras kollagenet och orsakar hudens åldrande, rynkor och förlust av elasticitet.
Alkoholkonsumtion har också visat sig påskynda hudens åldrande genom att minska dess produktion och skada hudens reparationsmekanism.

Att följa en diet med högt tillsatt socker och processade livsmedel kan även leda till för tidigt åldrande genom att bidra till en process som kallas glykering, vilket stör kollagenets förmåga att interagera med celler och proteiner.

Överdriven solexponering sägs också försämra kollagenproduktionen, så att använda solskyddsmedel och undvika för mycket tid i solen kan hjälpa till att förhindra tecken på för tidigt åldrande av huden.

Vilka livsmedel innehåller mest kollagen?

Kollagen finns i alla djur, och hittas mest i vissa delar, såsom skinn, brosk och leder.

Här är några exempel på livsmedel som är rika på kollagen:

  • Kyckling & nötkött
  • Fisk & skaldjur
  • Inälvsmat, brosk och ben (inklusive benbuljong)

Eftersom kroppen naturligt producerar kollagen från aminosyror kan du stödja kollagenproduktionen genom att se till att du äter tillräckligt med mängder protein från livsmedel som fågel, fisk, bönor och ägg.
Förutom aminosyror behöver kroppen andra komponenter för att kollagenproduktionen ska fungera korrekt.

Till exempel är C-vitamin nödvändigt för kollagensyntesen, så att ha låga eller bristfälliga nivåer av C-vitamin kan leda till försämrad kollagenproduktion.
Därför kan konsumtion av mycket C-vitaminrika livsmedel stödja hälsosam kollagenproduktion.

Livsmedel som är rik på C-vitamin är exempelvis:

  • Broccoli, spenat & spirulina
  • Citrusfrukter, paprika, grönsaker & bär.

Dessutom kan en näringsrik diet även bidra till att förbättra hudens hälsa genom att minska inflammation och skydda mot dess nedbrytning.